Cum alegi lanseta pentru pescuit la crap

Cum-alegi-lanseta-pentru pescuit-la-crap

Peste teleostean din familia ciprinidelor, pe care il gasim in aproape toate apele din Romania, crapul atrage in mod deosebit atentia celor care sunt pasionati de pescuitul sportiv. Originar din asia Centrala, acesta populeaza apele dulci si cele salmastre si este cunoscut si sub alte denumiri precum koi, crap european, crap asiatic sau crap comun. Partidele de pescuit la crap reprezinta cea mai des intalnita metoda la care apeleaza pescarii. Toate baltile sunt populate cu aceasta specie, insa pentru a avea satisfactii majore ai nevoie si de un echipament adecvat. Daca nu ai mai achizitionat de mult o lanseta pentru pescuit la crap ori este pentru prima data cand vrei sa faci o asemenea investitie descopera mai departe cateva aspecte importante cu privire la alegerea acestui produs.

Criterii in functie de care alegi lanseta pentru pescuit la crap

Lanseta de crap, alaturi de mulineta, sunt elemente de baza pentru orice pescar. In ultimii ani, lansetele pentru crap s-au dezvoltat foarte mult, de la modele timide si accesibile, dar nu extrem de performante, am ajuns in prezent la o adevarata explozie de produse profesionale puse la dispozitie de producatori consacrati. Alegerea unei lansete de crap a devenit greoaie din cauza varietatii. Totusi, fiecare pescar are un stil unic prin care se manifesta pe malul apei, asa ca alegerea trebuie facuta tinand cont de tabieturile persoanele si principalele caracteristici ale lansetei de crap.

Lungime lanseta pentru pescuit la crap

Lanseta pentru pescuit la crap este special conceputa pentru a veni in intampinarea anumitor nevoi. Din punct de vedere constructiv aceasta e usor de identificat in orice magazin de pescuit pentru ca, in general, are 6 inele destul de mari in diametru si este realizata din 2 sau 3 tronsoane. Lungimea lansetei de crap este probabil cel mai simplu si clar parametru dintre cei prezenti in fisa tehnica a produsului. Este vorba de dimensiunea maxima a lansetei, si anume cele telescopice extinse in totalitate, iar cele din segmente cu toate tronsoanele mufate. Pentru lanseta de crap, cele mai intalnite lungimi sunt 3,60 metri (12 picioare in limba engleza) si 3,90 metri (13 picioare in limba engleza). Mai sunt intalnite si lungimi de 3,30 metri (11 picioare), 3 metri (10 picioare) sau 2,70 metri (9 picioare).

Pe un pescar il va interesa si care este lungimea de transport a lansetei de crap. Daca nu e specificata de producator, se poate calcula impartind lungimea totala a lansetei la numarul de segmente. Avand in vedere ca segmentele nu pot fi scurtate, 1-2 cm in plus sunt importanti pentru ca se poate intampla ca lanseta de crap sa nu intre in portbagaj sau in masina. Totodata, lungimea reala a tronsoanelor lansetei trebuie avuta in vedere si cand cumperi huse rigide pentru ca exista riscul ca segmentele sa nu incapa.

Lungimea lansetei in partidele de pescuit la crap determina rata de reusita. Daca te intereseaza distantele foarte mari este de preferat o lanseta de crap de 3,90 metri pentru ca acest peste cauta linistea si trebuie sa ajungi cu momeala pana la el. Montura pentru crap intervine si limiteaza distanta, asa ca e nevoie de aerodinamica in timpul lansarilor. De regula, bariera la care se pescuieste la crap este setata undeva intre 120 si 140 de metri distanta de mal. Daca pescuiesti din barca sau plantat, o lanseta mai scurta este mai comoda, de 3 sau 3,30 metri ar fi o alegere grozava. Acorda atentie si la regulamentele apelor pe care urmeaza sa pescuiesti deoarece in unele cazuri exista restrictii referitoare la lungimea lansetei.

Numar segmente lanseta pentru pescuit la crap

O lanseta pentru pescuit la crap este formata din 2 sau 3 tronsoane. Segmentele lansetei, mai exact blancul lansetei, reprezinta doar batul simplu, fara inele, mandrina ori maner. Lanseta de crap formata din 2 tronsoane sau 3 tronsoane este mai usor de transportat decat daca ar fi dintr-o singura bucata. Si cum echipamentul pentru pescuitul de crap include foarte multe produse este de inteles preocuparea pentru reducerea numarului si dimensiunii bagajelor.

Daca ne referim strict la numarul segmentelor, lanseta telescopica are de fapt 6-7 tronsoane. In general, din punct de vedere tehnic si functional, o lanseta de crap dintr-o bucata este mai buna decat una compusa din segmente intrucat orice imbinare reprezinta un potential punct slab de-a lungul blancului atunci sunt efectuate aruncari in forta. Totusi, e greu de transportat si de aceea foarte populare sunt lansetele din doua bucati, cu o parte mai subtire numita varf sau superior si un segment mai gros, respectiv cotorul sau talonul lansetei. Cu cat sunt mai putine tronsoane, cu atat lanseta este mai rezistenta, mai robusta, mai fiabila si mai performanta decat o lanseta cu mai multe segmente.

Numarul-segmentelor-lansetei-pentru-pescuit-la-crap

Mufare lanseta pentru pescuit la crap

O lanseta pentru pescuit la crap poate fi formata din 2 sau mai multe segmente. Daca te intrebi ce tip de mufare are lanseta de crap e necesar sa stii ca elementele sale pot fi imbinate intre ele prin spigot sau prin suprapunerea segmentelor. In primul caz, se foloseste o piesa cilindrica de dimensiuni relativ mici, dintr-un material rezistent, care conecteaza doua segmente, daca ne imaginam blancul tubular al lansetei sectionat transversal intr-un punct. Spigotul devine corp comun cu segmentul inferior pentru ca atunci cand imbinam lanseta capatul liber al spigotului intra in tronsonul superior. Ai grija ca spigotul este dimensionat in asa fel incat cele doua segmente alte blancului sa nu se atinga.

Celalalt tip de mufare pentru lanseta de crap se poate face fie prin infigerea tronsonului superior in segmentul inferior, adica o mufare normala, fie prin mufare inversa sau over-fit cand segmentul inferior al lansetei se infige in tronsonul superior. La lanseta de crap se foloseste foarte des mufarea inversa. In cazul lansetei din doua bucati asta inseamna ca tronsonul inferior, cotorul lansetei, intra in segmentul de varf. In orice situatie, indiferent de tipul de mufare, e bine sa nu desperechezi segmentele lansetelor, chiar daca sunt aceleasi, pentru ca producatorii blancurilor ajusteaza imbinarile pentru a obtine o conectare sigura.

Configuratie inele lanseta pentru pescuit la crap

Inelele sunt cele care transforma o undita simpla intr-o lanseta. De regula, cele mai multe lansete de crap, care au lungimi de 3,60 si 3,90 metri, au un numar de 6 inele. Configuratia si tipul acestor inele influenteaza comportamentul si performanta lansetei in aruncare. In acest sens, partile constructive ale inelelor sunt talpa, cea care fixeaza inelul de blanc, dupa care piciorul sau picioarele la care ne intereseaza forma si lungimea, si cadrul inelului propriu-zis. Greutatea inelelor lansetei este importanta pentru ca daca vrei o lanseta de crap pentru distanta acestea trebuie sa fie cat mai usoare, mai ales cele de pe segmentul de varf. In aceasta categorie intra cele din titan si carbon, care sunt cele mai scumpe.

Pozitia inelelor pe blanc si inaltimea picioarelor influenteaza si ele performanta lansetei in aruncare. Pentru a reduce frecarea firului cu inelele, in functie de mulineta folosita, ar fi de preferat ca prelungirea axului mulinetei sa treaca prin centrul inelului si sa fie perpendiculara pe inel. De asemenea, ar trebui ca diametrul tamburului mulinetei sa fie corelat cu inelul de plecare al lansetei, iar acesta sa fie asezat pe blanc astfel incat, daca e posibil, diametrul conului pe care spirele firului il formeaza iesind de pe tambur sa fie cat mai apropiat de diametrul interior al inelului. Pentru tamburi de marime mare si fire groase se recomanda inelul de 50, iar pentru fire subtiri si mulinete cu tamburi mai mici, inelul de 40 este mai potrivit.

La lanseta de crap cele mai intalnite  seturi sunt 50-16 si 40-12, unde prima valoare (50 si 40) inseamna marimea inelului de plecare. a doua valoare (16 si 12) este dimensiunea primului inel al lansetei de crap. Mai departe, daca vrei sa stii daca inele lansetei de crap sunt cu un singur picior sau dublu, afla ca numarul acestora influenteaza in mod direct greutatea. Inelul cu picior dublu este mai greu, dar mai rezistent decat cel cu un singur picior care se foloseste in general pe segmentul de varf al lansetei pentru ca extra-greutatea pe tronsonul superior trebuie sa fie cat mai mica.

Mandrina si maner lanseta pentru pescuit la crap

Ca sa poti sa pescuiesti ai nevoie de ansamblul complet lanseta-mulineta. Acesta este realizat prin intermediul mandrinei, o piesa tubulara aflata pe cotorul lansetei in care se fixeaza mulineta. La fel ca si inelele, mandrinele se gasesc sub mai multe dimensiuni, insa cele mai intalnite mandrine pentru lansete de crap sunt marimile 18 si 20 mm. Este importanta dimensiunea acestei piese intrucat o mandrina cu diametrul interior mai mare va avea si diametrul exterior la fel, deci suprafata de prindere in care se va fixa talpa piciorului mulinetei va fi si ea mai mare. Trebuie sa te asiguri ca talpa mulinetei se fixeaza bine, fara jocuri si fara sa fortezi in mandrina.

Daca ai nevoie de o lanseta pentru distante extreme, atunci distanta dintre mandrina si maner este un element care nu trebuie scapat din vedere. In timpul utilizarii, alaturi de mandrina, manerul lansetei este aproape tot timpul in contact cu pescarul, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie functional, placut la atingere, sa asigure o priza buna si sa protejeze extremitatea cotorului lansetei. Forma, lungimea si materialul manerului se aleg in functie de preferinte. Ce trebuie sa ai in vedere este faptul ca, in mod ideal, distanta mandrina – maner sa fie aceeasi cu lungimea bratului pescarului. Ca sa verifici acest lucru, pozitioneaza mana pe mandrina ca si cum te-ai pregati de lansare, pune cotorul lansetei paralel cu bratul intins la orizontala, lipit de brat si, daca lanseta este potrivita pentru tine, extremitatea blancului te va atinge la subrat.

Putere lanseta pentru pescuit la crap

Numita si test de curbura, puterea lansetei se refera la greutatea maxima sau intervalul in care variaza greutatea plumbului pe care lanseta il poate propulsa in conditii de siguranta, cu risc minim de rupere. Ce greutate de aruncare suporta lanseta de crap? In fisa tehnica a produsului sau chiar inscriptionate pe blanc vei gasi valori ce pleaca de la 2,75 Lb. In limba engleza „Lb” sau “lbs” este unitatea de masura pentru greutate in sistemul imperial si inseamna “pounds”, adica livre in limba romana. Plaja de puteri a lansetelor de pescuit la crap este de 2,75-3,75 Lb. Tot ce depaseste aceste valori sunt lansete tehnice conexe stilului si poarta numele de lansete de nadire (spod).

Actiunea lansetei pentru pescuit la crap

In cazul in care vrei sa stii care este actiunea lansetei de crap, desi este unul dintre parametrii de interes, ea nu indica o masura precisa, ci mai degraba o conventie si chiar o apreciere subiectiva. Actiunea lansetei se defineste prin modul in care blancul se curbeaza aplicand o forta pe varf si cat de repede revine la pozitia initiala. Mai exact, arata de unde se indoaie lanseta si cat de rigida este. Cu toate ca exista mai multe clasificari sau tipuri pentru actiunea lansetei, in situatia celor care pescuiesc crap este relevanta cea cu patru categorii – actiune rapida, semi-rapida, medie si lenta. Pentru rapida se mai foloseste termenul “de varf”, actiunea semi-rapida sau medie se mai intalneste si sub termenul de semi-parabolica, iar in loc de lenta mai poti auzi parabolica.

De retinut este ca daca ai nevoie de o lanseta pentru distante extreme trebuie sa-ti indrepti atentia in special dupa lansetele care se curbeaza cat mai putin si revin cat mai repede, respectiv balanseaza cat mai putin. Lansetele cu actiune parabolica sunt de preferat pentru pescuit in apropierea malului pentru ca se indoaie mai mult, iar pentru un compromis intre distante extreme si apropierea de mal sunt indicate acele lansete care se curbeaza de la jumatate in sus, si anume semi-rapide, medii, semi-parabolice.

Greutatea lansetei pentru pescuit la crap

Atat lanseta cat si mulineta compatibila cu lanseta de crap trebuie sa fie cat mai usoare pentru ca pescarul sa poata propulsa plumbul si montura cat mai departe si cu putin efort. Lungimea, blancul, inelele, mandrina, manerul si puterea sunt cele care dicteaza greutatea lansetei. Puterea influenteaza cel mai mult deoarece este nevoie de straturi de carbon speciale suplimentare care sa faca fata fortelor care se manifesta in timpul lansarilor cu greutati mai mari. La pescuitul cu plumb se folosesc greutati de 100-115 grame, pe care le intalnim adesea si la pescuitul cu momitoare. Diferentele in distante masurate apar din cauza aerodinamicii tipului de montura folosit. Asadar, ar fi bine sa te orientezi catre lansetele de pescuit la crap care nu depasesc 350 de grame.

Blancul lansetei pentru pescuit la crap

Pentru ca tot am pomenit de blanc, trebuie sa stii ca aceasta componenta de baza inseamna, de fapt, fundatia lansetei. In prezent, exista lansete fabricate din fibra de sticla, fibra de grafit sau carbon si materiale compozite. Pentru lansetele de crap, cele mai intalnite sunt din carbon. In ceea ce priveste fibrele de carbon, exista diferite tipuri ce au parametri fizici diferiti in functie de procesul tehnologic prin care se obtin. In limba engleza este foarte des folosit termenul “modulus”, respectiv modul sau coeficient in limba romana. Acesta este insotit de specificatii precum IM (intermediate), HM (high modulus) sau UHM (ultra-high modulus).

In descrierea lansetelor apar mentiuni precum IM10 sau IM12 care fac referire la rigiditate, cu cat valorile sunt mai mari cu atat si lanseta este mai rigida si mai usoara, dar are un pret mai ridicat pentru ca lanseta are carbon superior. Exista totusi  si un revers al medaliei: blancul mai rigid si mai usor este mai casant si mai fragil. Blancurile lansetelor se construiesc prin suprapunerea mai multor folii de carbon. La randul lor, foliile se obtin prin impletirea la 90 de grade a fibrelor din carbon, iar impletitura arata ca o tabla de sah. Insemnele de 1K, 3K sau unidirectional din fisele tehnice se refera la densitatea de fibre de carbon dintr-o patratica, respectiv 1.000 de fibre pentru 1K si 3.000 pentru 3K.

In conditiile in care fibra de carbon are grosimea a aproape 6 microni, ne putem da seama cam cat de mare este o patratica la carbonul 1K sau 3K. Spre deosebire de impletitura la 90 de grade, la carbonul unidirectional, fibrele sunt paralele in aceeasi directie. Cel mai usor, estetic si scump este carbonul 1K, utilizat in special la finisaje, ca strat exterior al blancului.

Blancul-lansetei-pentru-pescuit-la-crap

Sira blancului lansetei pentru pescuit la crap

Blancul se construieste din foliile de carbon ce arata ca niste tesaturi si care se ruleaza sub presiune in mai multe straturi in jurul unei tije metalice conice. Linia pe care se imbina foliile de carbon se numeste sira blancului, cea mai rezistenta parte a lansetei. Ea are un rol important in realizarea lansetei ca produs finit, respectiv in pozitionarea inelelor in raport cu sira. De altfel, pentru a proba o lanseta multi pescari verifica daca inelele sunt aliniate si blancul, pe linia inelelor, este perfect drept.

Ca sa determini sira unei lansete, aseaza-o pe o suprafata plana, rigida si neteda, sprijina in palma partea superioara a tronsonului, in apropierea inelului de varf, astfel incat blancul sa se poata roti in jurul axei longitudinale. Cu cealalta mana indoaie tronsonul undeva la jumatate aplicand forta progresiv. Vei constata ca rotind blancul aflat sub tensiune, acesta are tendinta revina in aceeasi pozitie, indoindu-se natural cu sira spre exteriorul curburii. Daca luam in considerare comportamentul lansetei in aruncare cel mai rau ar fi ca sira blancului sa fie defazata intre segmente. De pilda, pe un segment sira sa fie la interior, iar pe alt segment sa fie diametral opusa, la exterior.

Ingrijirea lansetei pentru pescuit la crap

Daca ti-ai ales cu atentie lanseta de crap trebuie sa stii ca aceasta poate fi supusa si la diverse pericole in timpul unei partide de pescuit. Ca sa o asezi cum se cuvine e recomandat sa folosesti si rod pod, dupa fiecare pescuit trebuie sa verifici daca inelele sau alte parti sunt crapate sau indoite, iar in timpul transportului este de preferat sa o transporti in huse speciale. Dupa fiecare partida de pescuit, spala batul lansetei cu apa, iar daca manerul este din lemn de pluta, sterge-l cu o laveta uscata.

Concluzie

Pescuitul la crap necesita un echipament pe masura satisfactiilor oferite de aceasta activitate. Odata ce ai aflat care sunt elementele de care trebuie sa tii cont pentru alegerea lansetei potrivite este necesar sa stii si cum alegi mulineta pentru pescuit la crap ca sa poti beneficia de un ansamblu corespunzator.