Cum alegi lanseta pentru pescuitul la feeder

Doua-Lansete-Feeder

Pescuitul la feeder reprezinta o tehnica aparte de pescuit la grund, o metoda simpla, eficace si relativ usor de practicat, chiar si de catre incepatori. In prezent, acest tip de pescuit a devenit foarte atragator deoarece este accesibil din punct de vedere al costurilor, poate fi aplicat pe rauri sau lacuri, in orice conditii, pentru pesti de marimi diferite. Multi pescari de crap au un timp limitat pe care il aloca partidelor de pescuit, asa ca aleg varianta feeder, care necesita echipamente putine si este foarte precisa prin excelenta. Totusi, diferenta intre o partida reusita si una ratata o face lanseta de feeder. Daca te tenteaza aceasta tehnica de pescuit moderna, descopera mai departe cum se alege corect o lanseta speciala pentru feeder.

Ce inseamna pescuit la feeder

Aceasta tehnica de pescuit presupune hranirea constanta si precisa a pestelui folosind diferite tipuri de nada care sunt transportate pe fundul apei cu ajutorul unui naditor (momitor, method feeder, cosulet). Spre deosebire de pescuitul la crap, cel la feeder poate fi practicat eficient pe o perioada scurta de timp, de o zi sau cateva ore si ofera, de regula, prezentari mai rapide si mai numeroase pentru ca se bazeaza pe atractie si finete. Tot mai multi pescari apeleaza la tehnica feeder ca o alternativa din cauza lipsei disponibilitatii pentru partidele lungi de pescuit la crap. De asemenea, nu sunt necesare din foarte multe elemente specifice pescuitului la crap, cum ar fi rod pod, senzori, swingeri, etc., lucru ce aduce un plus pescuitului la feeder. In plus, echipamentul folosit este mai permisiv decat cel de crap si ofera un dril mai lung si mai palpitant, sensibilitatea ridicata a feederului transmitand cu acuratete orice miscare a pestelui.

Tipuri de lansete pentru pescuit la feeder

Lanseta feeder are ca specific numarul mare de inele ce ii asigura o distribuire progresiva a tensiunii in blanc. De asemenea, aceasta vine echipata cu un numar de 2 sau 4 varfuri, ce au putere si actiune diferite. Lanseta de feeder se alege in functie de tipul apei ce va fi pescuita, respectiv curgatoare sau lac,  nivelul de experienta al pescarului, specia vizata, talia exemplarelor si distanta la care se va pescui. Conteaza la fel de mult si tehnica pentru care se opteaza – pescuit la feeder cu cosulet sau pescuit la feeder cu momitor de tip method feeder. La fel de important este si tipul varfului de semnalizare, precum si tipul lansetei feeder. Iata intre ce tipuri de lansete feeder poti alege:

Lansete feeder in functie de lungime

Lungimea lansetei feeder este adesea exprimata in unitatea de masura cunoscuta ca „picior englezesc” (prescurtat „ft” de la feet). Dimensiunile cele mai frecvente sunt intre 9 si 15 picioare, adica intre 2.7 metri si 4.5 metri. In functie de lungimea lor, lansetele de feeder sunt impartite in:

  • Lanseta feeder de tip picker sau scurta – aceasta are o lungime de 2,7-3,3 metri, pentru pescuit aproape si este destinata in general pescuitului pestilor de talie mica precum caras, babusca, platica, rosioara, etc.
  • Lanseta feeder medie – are o lungime de pana la 3,6 metri si poate fi utilizata pe orice lac si rau, tinandu-se cont de greutatile mentionate pentru folosirea sa.
  • Lanseta feeder lunga – are o lungime de 3,9-4,2 metri si este preferata in special de catre pescarii ce isi desfasoara activitatea pe acumulari cu intinderi mari de apa. Este potrivita pentru executarea lansarilor la distanta (>90 metri), cu greutati mari si monturi asemanatoare celor folosite in pescuitul crapului.
  • Lanseta feeder cu lungime variabila – este denumita „combo” si este acea lanseta feeder care are o sectiune in plus ce permite extinderea de la lungimea de baza la una superioara. De exemplu, regasim modele ce pot fi extinse de la 3 la 3,3 metri, 3,5 la 3,8 metri sau de la 3,9 la 4,2 metri.
Lanseta-pentru-pescuitul-la-feeder

Lansete feeder in functie de putere

Puterea lansetei feeder este o caracteristica esentiala si se traduce prin curbarea sub presiunea exercitata de peste.

  • Lanseta feeder Light – de putere mica, destinata din constructie lansarii de cosulete usoare, de regula intre 10-40 de grame. Lanseta feeder Light este foarte finuta, se preteaza in mod special pescuitului pe ape statatoare sau rauri mici, in curent foarte slab, pentru pesti de talie mica sau medie. Este potrivita in special pentru pescuit in sezonul rece.
  • Lanseta feeder Medium– numita adesea si „all round”, se foloseste pentru pestii de talie mica, medie si chiar mare, pe lacuri si rauri, dar unde nu este necesara lansarea unor greutati mari. Lanseta feeder Medium are aplicatii generaliste, poate lansa cosulete pana la 70 de grame, atata vreme cat nu se incearca atingerea unor distante extreme sau pescuitul in curent foarte tare. Este lanseta feeder cea mai populara printre pescari datorita capacitatii sale de a semnaliza muscaturile fine ale pestilor, dar si pentru ca este flexibila si poate prelua foarte bine socurile in dril.
  • Lanseta feeder Heavy ori Power – este o lanseta de putere mare, care poate lansa greutati de pana la 150 de grame. In general, lanseta feeder Heavy se utilizeaza exclusiv pentru pestii de talie mare precum crap, somn sau mreana, dar si pentru pescuitul pe Dunare sau rauri puternice, pescuitul in curent care necesita folosirea de cosulete grele.
Varf-Tensionat-Lansete-Feeder

Lansete feeder in functie de actiune

Confundata de multe ori cu puterea, actiunea lansetei feeder este exprimata in grame si se refera la capacitatea lansetei de a arunca o anumita greutate.

  • Lanseta feeder cu actiune parabolica sau lenta – care lucreaza pe toate segmentele de la varf pana la cotor. Actioneaza in drill, curbandu-se placut si oferindu-i pescarului posibilitatea de a controla pestele de talie mica pana la medie, formand acel parabolism in blanc. Lanseta feeder cu actiune parabolica permite pescuitul la finete si absoarbe socurile in mod exceptional, reducand la minim riscul ca acul sa iasa accidental din gura pestelui. Totusi, in cazul unor capturi mai serioase, nu se pot controla pestii, lucru important mai ales daca se pescuieste in apropierea unor agataturi.
  • Lanseta feeder cu actiune progresiva sau medie – are o rezerva mai mare de putere, la care lucreaza de regula primul si al doilea segment. Aceasta lanseta feeder faciliteaza lansarea la distante mai mari, realizata cu precizie. Totodata, poate face fata si unor capturi „surpriza”, este cea mai versatila lanseta, dar amortizeaza mai putin fata de cea parabolica si nu poate fi considerata la fel de precisa ca lanseta cu actiune rapida.
  • Lanseta feeder cu actiune de varf sau rapida – lucreaza de regula primul segment, are o actiune mai eficienta in special la pestii mari, faciliteaza lanseurile lungi si se bucura de o revenire rapida. Singurul sau dezavantaj este ca reduce din placerea drilului, mai ales la pescuitul pestelui mic-mediu. De asemenea, tinde sa limiteze destul de mult finetea cu care se poate pescui.

Cum alegi lanseta pentru pescuit la feeder

Dupa cum am mentionat deja, lanseta feeder este cea care are o lungime cuprinsa intre 2,7-4,2 metri, este compusa din trei segmente si varf, modelele cu doua segmente sau cele telescopice fiind destul de rare. Cand spui feeder, spui lanseta cu multe inele, numarul lor uzual putand varia intre 12-15, foarte putine modele fiind in afara acestor parametri. Pentru alegerea unei lansete feeder potrivite este important sa iei in considerare tipul acesteia deoarece lungimea, puterea sau actiunea lansetei determina si in ce ape se poate folosi, pentru ce fel de pesti, ce tehnica si ce greutate.

Pe langa aceste caracteristici este esentiala si sensibilitatea feederului data de varful cu care este echipat, indicand reactia la presiunea exercitata de peste in momentul muscaturii. Aceasta este masurata in OZ, adica greutatea necesara pentru a indoi respectivul varf in unghi de 90 de grade. Un OZ mai mic inseamna o sensibilitate mai mare, respectiv o semnalizare mai puternica pe varf.

Varf lanseta pentru pescuitul la feeder

O lanseta de feeder este formata din doua, trei sau mai multe segmente mufabile, are unul ori mai multe varfuri interschimbabile si un numar mare de inele. Sectiunea superioara a lansetei (varful) reprezinta totodata si sistemul de semnalizare a trasaturilor pestilor. Exista varfuri mai fine, foarte flexibile, din materiale precum fibra de sticla, dar si varfuri de feeder mai rigide, din carbon. La aceeasi lanseta se pot monta alternativ varfuri mai tari sau mai moi, care se comporta diferit. Din punct de vedere al sensibilitatii ori rigiditatii varfurilor, acestea sunt masurate in uncii (OZ, in limba engleza) si avem de la 0,5 OZ la 5 OZ. Cel mai adesea ca increment este masura de jumatate de oz. O uncie are 28 grame, iar daca un varf are 1 OZ, atunci inseamna ca pentru a se indoi la 90 grade este nevoie de o greutate de 28 grame.

Varful de feeder este un element important al lansetei si cel care dicteaza talia pestilor ce pot fi pescuiti ori distantele la care se poate realiza un pescuit la feeder. In functie de clasa lansetei, aceste varfuri pot varia ca diametru, lungime, numar de inele si portiune de mufare.

Cum se alege varful de feeder

In primul rand, varful de feeder se alege in functie de tipul si talia pestilor vizati. Apoi, este necesar sa fie stabilit suportul pentru nada, care poate fi cosulet sau momitor din clasa method. Greutatea momitorului se va impune asupra nivelului de rezistenta la tensiuni al varfului de feeder. Este nevoie de calibrare pentru un pescuit optim in acest sens. Mai departe, trebuie sa tii cont de distanta la care vei pescui deoarece, ca sa atingi anumite lungimi, este necesar sa imprimi o forta mai mare in lansare. Varful de feeder va trebui sa poata sustine aceasta tensiune. Un factor decisiv in alegerea varfului de feeder este si tipul apei in care se pescuieste, lac sau curgator. De pilda, daca pentru pescuitul ciortanului pe Dunare se preteaza varfuri de la 2 OZ in sus, pe o balta se poate pescui acelasi peste cu varfuri de 1 OZ.

Ghid generalist pentru utilizarea varfurilor:

  • Varfuri cu actiune 0,5-1 OZ, pentru pescuit pe lacuri, pesti de talie mica si medie, in special in sezonul rece.
  • Varfuri cu actiune 1-2 OZ, pentru pescuit pe lacuri sau rauri cu curent moderat pesti de talie medie si mare.
  • Varfuri cu actiune 2-3 OZ, pentru pescuit la distanta pe lacuri sau rauri cu curent tare si pesti predominant de talie mare.
  • Varfuri cu actiune peste 3 OZ, pentru pescuit la distanta extrema, cu greutati mari sau pe rauri cu curent foarte puternic, exclusiv pesti de talie mare.

Mulineta lanseta pentru pescuitul la feeder

Este important sa stii cu ce mulineta este compatibila lanseta feeder daca te-ai decis sa abordezi aceasta tehnica. In pescuitul la feeder se recomanda alegerea mulinetei in functie de lanseta, stilul de pescuit si pestii vizati, dar luand in considerare si aspectele de ordin tehnic al mulinetelor. Astfel, materialele din care sunt construite trebuie sa fie durabile, usoare si rezistente la uzura, carcasa bine etansata, rulmentii capsulati, frana cu reglaje fine. Alegerea mulinetei se va baza in prima instanta pe caracteristicile lansetei feeder, pentru a obtine un combo echilibrat.

Orientativ, marimea mulinetelor poate fi clasificata astfel:

  • Pentru lanseta feeder Picker sunt indicate mulinete de marime intre 2500 si 3000.
  • Pentru lanseta feeder Medium sunt recomandate mulinete de marime intre 3000 si 4500.
  • Pentru lanseta feeder Heavy sunt de preferat mulinete de marime intre 4000 si 6000.

Alegerea mulinetei ramane la latitudinea fiecarui pescar, dar pentru a nu crea diferente mari intre lanseta si mulineta trebuie sa fie gasit un echilibru. De exemplu, o lanseta feeder Heavy care are o putere de aruncare de 150 grame nu va putea fi folosita eficient impreuna cu o mulineta mica, de marimea 3000, iar o lanseta feeder Medium de 70 grame nu se va echilibra corect cu o mulineta grea de 6000. Daca vorbim de pescuitul cu lanseta feeder avand ca target crapii de talie medie sau mare, este necesara o mulineta robusta, capabila sa faca fata si celor mai lungi driluri. Acelasi tip de mulineta se poate folosi fara probleme si in cazul pescuitului pe ape curgatoare, unde naditorul va intampina mereu o rezistenta la recuperare generata de curentul apei.

Mulineta-pentru-pescuit-la-feeder

Cum se pozitioneaza lanseta pentru pescuitul la feeder

Un feeder asezat incorect fie va fi rupt in zona de semnalizare, fie va fi smuls in apa direct de pe suport. Este indicat ca lanseta feeder sa se pozitioneze la un unghi de 45 de grade minim si maxim 90 de grade in raport cu directia firului aflat in asteptare in apa. Ia in considerare faptul ca distanta intre suportul de fata si cel de spate nu trebuie sa depaseasca jumatate din lungimea totala a lansetei de feeder. Astfel, cu cat este mai mica portiunea lansetei pozitionata pe suporti, fata si spate, cu atat este mai vizibila trasatura pestelui.

Ce lanseta pentru pescuitul la feeder este buna pentru incepatori

Un pescar incepator poate sa foloseasca o lanseta feeder cu o lungime de 3,9 metri si o putere de aruncare de maxim 170 de grame. In ceea ce priveste zona de semnalizare, este indicat sa aiba atat varfuri din fibra de sticla, cat si din carbon. Pentru pescuit la distanta, se utilizeaza varfurile din carbon si fibra de sticla numai daca sunt de 2,5 sau 3 OZ.

Concluzie

Atunci cand vrei sa-ti achizitionezi o lanseta feeder, sfatul nostru este sa iei in considerare situatiile cele mai frecvente de pescuit pe care le intampini in activitatile tale. Nu exista o lanseta feeder universala, asa ca acorda atentie tuturor aspectelor prezentate ca sa te asiguri ca faci alegerea corecta atunci cand iti alegi echipamentul pentru pescuit.