Cum alegi mulineta pentru pescuit la crap

Pescuitul la crap reprezinta alegerea principala a celor pasionati de aceasta activitate sportiva la noi in tara. Cu toate ca este importanta o lanseta adecvata, asa cum am mentionat intr-un articol anterior, intregul ansamblu include si mulineta. Este o componenta cu rol principal in aruncarea momelii si mulinarea firului, foarte tehnica si a devenit accesoriul esential fara de care o lanseta nu ar fi completa. Dat fiiind faptul ca, in majoritatea cazurilor, vorbim de pescuit la crap la distante extreme, trebuie sa iei in considerare ca mulineta utilizata sa faca fata distantei, greutatilor si pestelui in timpul drilului. Asadar, descopera mai departe ce trebuie sa stii ca sa alegi o mulineta pentru crap potrivita nevoilor si preferintelor tale.
Index mulineta pentru pescuit la crap
- Criterii esentiale pentru alegerea mulinetei de crap
- Tipul mulinetei pentru pescuit la crap
- Piciorul si talpa mulinetei pentru pescuit la crap
- Corp mulineta pentru pescuit la crap
- Pickup-ul si galetul mulinetei pentru pescuit la crap
- Rotorul mulinetei pentru pescuit la crap
- Antireturul mulinetei pentru pescuit la crap
- Tamburul mulinetei pentru pescuit la crap
- Manivela si manerul mulinetei pentru pescuit la crap
- Frana mulineta pentru pescuit la crap
- Baitrunner mulineta pentru pescuit la crap
- Marime mulineta pentru pescuit la crap
- Greutate mulineta pentru pescuit la crap
- Numar rulmenti mulineta pentru pescuit la crap
- Raport de recuperare mulineta pentru pescuit la crap
- Umplerea tamburului mulinetei cu fir
- Cum se umple o mulineta cu fir
- Mulinete cu angrenaj wormshaft
- Nodul arbor
- Cum se ingrijeste mulineta pentru pescuit la crap
Criterii esentiale pentru alegerea mulinetei de crap
Contrar opiniei generale, nu exista o mulineta universala pentru pescuit si nici daca alegi un produs foarte scump nu inseamna ca este potrivit nevoilor tale sau stilului tau de pescuit. Alegerea trebuie efectuata in baza caracteristicilor tehnice, fiind foarte important sa intelegi componentele comune si proprietatile constructive ale mulinetelor de crap. Iata la ce trebuie sa fii atent cand iti alegi o mulineta pentru crap:
Tipul mulinetei pentru pescuit la crap
In general, mulinetele se impart in functie de stilul de pescuit ales si schema cinematica in doua categorii, respectiv mulinete cu tambur rotativ si mulinete cu tambur fix. In ceea ce priveste mulinetele cu tambur rotativ, acestea sunt pentru baitcasting, pentru pescuitul la musca (fly fishing) si pentru pescuitul marin.
La randul lor, mulinetele cu tambur fix sunt impartite in mulinete long cast, mulinete destinate pescuitului la crap, pentru Spinning si pentru pescuitul Match. Acestea sunt cele mai utilizate, au un buton antirevers ce opreste tamburul sa se roteasca inapoi si un clutch, adica elementul ce comanda franarea. Tamburul fix este cel mai bun pentru pescuitul la distante mici, dar necesita multa indemanare si este destul de greu de manevrat de catre incepatori.
Piciorul si talpa mulinetei pentru pescuit la crap
Cu toate ca talpa mulinetei face parte din picior si aparent poate parea neimportanta, exista posibilitatea ca mulineta sa nu se fixeze prea bine in mandrina lansetei, fie din cauza ca mandrina este prea mare si mulineta va avea joc, fie mandrina este prea ingusta si este fortata la strangere. De aceea, orice pescar trebuie sa tina cont de latimea si grosimea talpii piciorului si, daca este posibil, sa verifice daca mandrina lansetei se potriveste cu talpa mulinetei. Mai exact, sunt importante lungimea, profilul piciorului si unghiul pe care mulineta il face cu lanseta.
Lungimea piciorului influenteaza distanta la care se va afla axul mulinetei in raport cu inelul de placare al lansetei, lucru important daca te intereseaza un ansamblu mulineta – lanseta pentru distante extreme. Pentru a avea frecare minima intre firul mulinetei si inelul de plecare, este de preferat ca prelungirea axului mulinetei sa treaca prin centrul inelului de plecare. Profilul sau forma piciorului are legatura cu ergonomia, respectiv cat de bine simti ca iti sta mana pe mulineta prinsa in mandrina. Unghiul pe care axul mulinetei il face cu lanseta are un impact deosebit asupra distantelor obtinute in lansare.

Corp mulineta pentru pescuit la crap
Cu un rol determinant in ceea ce priveste greutatea totala a mulinetei, rigiditatea si rezistenta in timp a acesteia, corpul sau carcasa piesei reprezinta partea care tine toate componentele la un loc. Corpul mulinetei trebuie sa fie inchis cat mai bine ca sa protejeze angrenajul din interior de apa si impuritati, prelungind astfel viata produsului. Este bine de stiut ca o mulineta pentru crap ruleaza mai fluent cu cat corpul sau este mai rigid. In mod ideal, materialul din care este fabricata carcasa mulinetei trebuie sa fie usor, solid si robust, doar ca aceasta varianta este si destul de scumpa. Materialele din care sunt produse de regula corpurile mulinetelor sunt, in ordinea crescatoare a calitatii, plastic aBS, grafit, diferite tipuri si calitati de aliaje, carbon si metal.
Pickup-ul si galetul mulinetei pentru pescuit la crap
Pickup-ul include doua piese mari – bratul in forma de arc de cerc si galetul. Primul dintre acestea este folosit pentru a deschide si inchide manual pickup-ul inainte si dupa lansare, dar si pentru a ghida firul spre galet astfel incat la recuperare sa fie reasezat corect pe tambur. In functie de producator, bratul pickup-ului poate fi realizat din diverse materiale si are grosimi diferite. Este bine ca bratul sa fie cat mai rigid si, prin forma sa, sa reaseze cat mai repede firul pe galet. Prin urmare, atunci cand mulinezi imediat dupa lansare, daca este netensionat firul poate ajunge sub tambur sau chiar pe langa galet, existand posibilitatea sa cresteze sau sa taie prinderea galetului. Dupa tipul mulinetei si a tehnologiilor incorporate, inchiderea pickup-ului se poate face automat, invartind manivela mulinetei, dar si manual, prin actionarea bratului.
In general, la mulinetele pentru lansari la distante mari pickup-ul se blocheaza in pozitia deschis si se poate inchide doar manual. Aceasta este o masura de siguranta pentru ca arcul care actioneaza bratul se uzeaza in timp, fapt ce creste riscul ca la aruncarile in forta pickup-ul sa se inchida accidental, cea mai probabila consecinta. In anumite cazuri, se poate intampla ca pescarul sa se confrunte si cu ruperea firului in lansare. De aceea, este recomandabil ca pickup-ul sa fie inchis manual la orice mulineta. Totodata, galetul ar trebui sa fie prevazut cu rulment si protejat la patrunderea de impuritati pentru ca atat el cat si rulmentul sunt cele mai expuse la murdaria de pe firul mulinetei. Galetul poate avea forme si dimensiuni diferite care, in functie de tehnologiile producatorului, pot reduce rasucirea firului sau frecarea acestuia pe galet.

Rotorul mulinetei pentru pescuit la crap
In timpul drilului, rotorul este una dintre componentele cele mai solicitate. In momentul in care invarti manivela mulinetei, axul central pe care este fixat tamburul se deplaseaza sus-jos. Concomitent, rotorul se invarte in jurul tamburului. Miscarea de translatie impreuna cu cea de rotatie a rotorului determina modul in care firul este asezat pe tambur. In acest sens, cu cat viteza de deplasare in sus si in jos sus este mai mica cu atat spirele firului pe tambur vor fi mai apropiate. Forma rotorului este importanta pentru a distribui cat mai uniform fortele care apar in lupta cu pestele. Prin repartizarea egala a fortelor, rotorul nu se va distorsiona si nici nu va debalansa mulineta in timp ce ruleaza, lucru ce conduce la protejarea axului si a angrenajelor interioare.
Impreuna cu corpul mulinetei, greutatea, rigiditatea si forma rotorului influenteaza functionarea fluenta a mulinetei. De aceea, la modul ideal, la fel ca si in cazul carcasei, rotorul trebuie sa fie cat mai usor si rigid.
Antireturul mulinetei pentru pescuit la crap
Atunci cand vrei sa alegi o mulineta pentru crap tine cont si de acest mic comutator sau levier care impiedica rotorul si manerul mulinetei sa se invarta invers, scotand firul de pe tambur. In timpul drilului, pescarul de crap va tine blocat antireturul, astfel incat drilul va fi realizat folosind frana. Cu toate acestea, exista si pescari care prefera sa nu blocheze antireturul in dril pentru a-i permite pestelui sa ia fir prin rotirea inversa a rotorului sau, daca este necesar, blocand manual rotorul. Avantajul acestei metode este reducerea rasucirii firului care se produse in mod inevitabil atunci cand se foloseste frana si pestele ia fir.
In functie de tehnologiile incorporate in mulineta, respectiv roti dintate sau rulment care se invarte intr-un singur sens, antireturul poate fi unul dintre punctele slabe atat la utilizare, cat si in ceea ce priveste fiabilitatea. De preferat ar fi o mulineta care foloseste rulment pentru antiretur intrucat blocarea rotorului se face instantaneu si astfel ofera o fiabilitate crescuta.
Tamburul mulinetei pentru pescuit la crap
Tamburul este alcatuit din partea superioara (buza), partea inferioara (fusta), corpul cilindric si clipsul. Buza si fusta nu permit firului sa paraseasca tamburul, iar clipsul amplasat pe fusta are rolul de a securiza firul la transport si de a-l opri in aruncare la un numar de spire dat, aspect extrem de folositor in pescuitul la punct fix. Scopul tamburului este sa stocheze firul si sa fie blocat prin franare de catre saibele aflate deasupra buzei. Capacitatea tamburului, adica cat fir putem pune pe el, este data de raportul dintre lungimea, diametrul si adancimea acestuia. Cu cat tamburul este mai mare, cu atat mai bine pentru o mulineta de pescuit la crap.
Marimea tamburului mulinetei de pescuit la crap dicteaza trei parametri, si anume distanta la care poti pescui, metrajul de fir pe care il poate stoca si rata de recuperare exprimata in centimetri. De exemplu, daca pescuiesti la 120 de metri ai nevoie ca recuperarea spre mal sa nu dureze mult, asa ca un tambur cu diametru mare va depozita in recuperare uneori si un metru liniar de fir de pescuit. Adica cu 120 de ture complete de manivela, o rotatie de 360 de grade a manivelei in recuperare, ai ajuns la mal. Un alt efect al marimii tamburului mulinetei de pescuit la crap este capacitatea de stocare a firului. Fiind vorba de un pescuit la distante extreme in majoritatea cazurilor, se recomanda o mulineta de pescuit la crap ce poate stoca intre 300 si 500 de metri de fir in functie de diametrul acestuia.
Tamburul mulinetei poate fi conic, cu baza mai mare spre fusta sau conicitate normala, drept (cilindric) si chiar cu conicitate inversa. Pentru lansari la distante mari se recomanda un tambur lung, cu diametrul mare si conicitate normala. Forma buzei, adica tesitura, are o influenta asupra distantei de lansare pentru ca poate reduce sau, dimpotriva, creste frecarea firului cand acesta iese de pe tambur. De asemenea, pentru ca frana de dril sa lucreze precis si controlabil este nevoie ca saibele din interiorul tamburului sa fie de calitate si sa reziste in timp.
Manivela si manerul mulinetei pentru pescuit la crap
Aceste doua piese compun ansamblul care prin forta aplicata de pescar actioneaza angrenajele din interiorul mulinetei. Manivela se poate detasa de mulineta pentru ca se prinde prin insurubare. In plus, in functie de sistemul cu care a fost proiectata, manivela se poate rabata prin desurubare sau prin actionarea unui buton dedicat. Este de preferat ca in timpul transportului manivela sa fie rabatata, nu stransa in pozitia normala. In ceea ce priveste manerul mulinetei, acesta poate fi simplu sau dublu, cu forme si marimi diferite, confectionat din diverse tipuri de materiale. Lungimea si forma manivelei impreuna cu dimensiunea si forma manerului si influenteaza ergonomia, din acest motiv trebuie ca ansamblul manivela-maner sa fie bine echilibrat.
Frana mulineta pentru pescuit la crap
Sistemul de franare al unei mulinete este compus din capacul tamburului care se mai numeste si fluture si cateva saibe. In momentul in care este actionata frana, practic se infileteaza capacul pe axul mulinetei. Cu cat te apropii mai mult de tambur, cu atat frana se strange mai tare. Frana poate fi pozitionata in fata sau in spatele mulinetei, caz in care nu trebuie confundata cu baitrunnerul. Insa, frana din fata este din ce in ce mai populara la mulinetele specifice pescuitului la crap intrucat asigura mai mult control si precizie, mai ales in timpul drilului.
In functie de producatorul si modelul mulinetei, frana poate avea cursa lunga (micrometrica, cu saibe din pasla), scurta (frana rapida, cu saibe de carbon, teflon sau textolit) sau foarte scurta (ultra-rapida). Cursa franei se refera la cat trebuie invartit fluturele – de exemplu, o jumatate de rotatie, o rotatie completa, mai multe rotatii – de la frana complet stransa, impiedicand tamburul sa se invarta, pana la frana complet libera cand tamburul se invarte aplicand o forta minima.
Franele rapide si ultra-rapide ii permit pescarului sa raspunda imediat in timpul drilului in functie de comportamentul crapului, regland frana astfel incat sa controleze rapid forta pe care o exercita asupra pestelui. Daca frana lucreaza uniform si se poate regla repede, atunci ajuta pescarul sa oboseasca pestii mai repede si in siguranta. Totusi, pescarii incepatori trebuie sa aiba grija cu franele rapide si ultra-rapide deoarece, fiind plaja scurta, exista riscul sa stranga sau sa slabeasca prea mult frana, ceea ce poate duce la pierderea pestelui.
Baitrunner mulineta pentru pescuit la crap
Este o frana speciala, amplasata in partea din spate a mulinetei, mai exact o frana de asteptare care permite pestelui sa ia fir dupa ce s-a agatat de carlig. Pe piata exista mulinete care, pe langa frana principala, au si baitrunner. Acesta dispune de doua reglaje, respectiv levierul care activeaza sau dezactiveaza manual baitrunnerul si o rotita prin care pescarul regleaza forta, respectiv rezistenta pe care o opune pestele atunci cand ia fir. La anumite mulinete baitrunnerul este cuplat atunci cand levierul este in pozitia “jos”, iar la altele este activat atunci cand levierul este in pozitia “sus”. In functie de talia si comportamentul pestilor vizati, forta baitrunnerului trebuie reglata undeva intre minim si maxim, pentru ca pestele sa nu poata lua fir nici prea usor, dar nici prea greu.

Marime mulineta pentru pescuit la crap
Desi nu exista un standard, mulinetele sunt clasificate in functie de marime. De regula, cele mai mici mulinete se incadreaza intr-o plaja de 1000-3500 si sunt potrivite pentru pestii de talie mica si pescuit la distante scurte. Clasa medie include mulinetele cu marimi intre 4000-4500, folosite atunci cand sunt vizate exemplarele medii, iar distantele la care se pescuieste nu depasesc 100 de metri. Mulinetele peste 6000 sunt considerate mari sau big pit, insa pentru pentru exemplarele capitale, de peste 15-20 de kilograme si distante de pescuit care depasesc 150 de metri, sunt folosite mulinete de marimea 10000 si mai mult. Ca regula generala, cu cat marimea este mai mare, cu atat mulineta si tamburul sunt mai mari si pot inmagazina mai mult fir. Doar ca trebuie sa iei in calcul si ca o mulineta mai mare este mai grea si mai robusta decat cele de marime mai mica.
Greutate mulineta pentru pescuit la crap
Mulineta ideala este cea care cantareste cel mai putin, dar este echipata cu cat mai multe piese de calitate. Sa nu uitam ca mulineta pentru crap se foloseste impreuna cu lanseta. In functie de greutatea mulinetei, pozitia mandrinei si greutatea lansetei, putem spune ca ansamblul lanseta-mulineta este sau nu unul echilibrat. Pentru o pozitie considerata perfecta, lanseta si mulineta sunt echilibrate daca tinand mana pe lanseta in pozitia normala, eliberand trei degete si lasand lanseta sa se sprijine pe degetul aratator ca un balansoar, aceasta sta in echilibru, adica nu cade nici spre varf, nici spre cotor. La pescuitul la crap, daca avem o partida cu multe driluri si multe lansari la care se adauga sesiunile de nadire, ar fi de preferat ca acest ansamblu sa fie cat mai bine balansat.
O mulineta mai usoara este de ajutor in aruncare prin faptul ca ansamblul lanseta-mulineta ce trebuie accelerat, cea mai mare parte a fortei va fi canalizata pentru propulsarea plumbului, in loc sa fie consumata pentru a deplasa o mulineta mai grea. In pragul minim sunt mulinete care cantaresc sub 500 de grame, clasa medie este intre 500 si 700 de grame, iar mulinetele heavy pleaca de la 700 de grame in sus.
Numar rulmenti mulineta pentru pescuit la crap
Pescarii de crap trebuie sa tina cont si de acest lucru daca vor sa aiba parte de o partida reusita. Multi tind sa aleaga o mulineta care are mai multi rulmenti, in locul uneia cu un numar mai mic de rulmenti plecand de la premiza ca va rula mai lin. In realitatea, conteaza mai mult unde anume sunt pozitionati rulmentii (ax central, pinion central, galet, manivela) si, bineinteles, calitatea acestora. Nu toti rulmentii sunt la fel in ceea ce priveste rezistenta in timp. De retinut este faptul ca un rulment de calitate – fie cu protectie la coroziune, fie standard – isi pastreaza performantele in timp, adica acumuleaza un grad de uzura cat mai mic. Pe masura ce rulmentii se uzeaza, mulineta nu va mai rula la fel de fluent si se va accelera in acelasi timp si uzura celorlalte componente.
La alegerea mulinetei, este de preferat un produs cu mai putini rulmenti, de calitate superioara, pozitionati in punctele cheie, in locul unei mulinete cu mai multi rulmenti care nu exceleaza la capitolul robustete si fiabilitate.
Raport de recuperare mulineta pentru pescuit la crap
Rata de recuperare sau gear ratio este importanta in pescuitul la crap. Acest raport face referire la cate rotatii face rotorul mulinetei la o tura completa a manivelei. Spre exemplu, o rata de 3,8:1 inseamna ca rotorul se invarte de aproape patru ori, deci se adauga patru spire pe tambur, la fiecare rotatie a manivelei. Ca regula generala, cu cat raportul de recuperare este mai mare, cu atat se recupereaza mai mult fir pe rotatie. Mulinetele care au un raport de recuperare mai mic ofera o forta mai mare in lupta cu pestele si o robustete crescuta.
Pentru pescuitul crapului sunt de preferat mulinetele care au un raport mare de recuperare atunci cand se pescuieste la distante mari sau cand, indiferent de distanta, se fac multe recuperari, cum este in cazul campaniilor sustinute de nadire. In conditii dificile de pescuit, cum ar fi ape cu agataturi, si in lupta cu pestii de talie mare, o mulineta cu o rata mai mica de recuperare este mai potrivita.
Umplerea tamburului mulinetei cu fir
Poate parea un lucru simplu, insa primul lucru de care trebuie sa te asiguri atunci cand pui fir pe mulineta este ca umplerea tamburului sa se faca uniform, respectiv sa nu fie prea mult fir adunat nici spre fusta tamburului, adica marginea de jos, dinspre manivela, nici spre buza, marginea superioara, dinspre inelele lansetei. Un lucru esential pentru asezarea uniforma a firului pe mulineta tine de cum a fost reglata aceasta din fabrica si de grosimea firului. Uneori, este necesar sa fie adaugate sau eliminate saibe. Astfel, daca sunt eliminate saibe ori inlocuite cu unele mai subtiri, firul se va aseza mai mult spre partea de sus. In schimb, daca se adauga saibe, atunci firul se va aseza mai mult in partea de jos a tamburului.
In ceea ce priveste umplerea corecta a tamburului, dupa ce te-ai asigurat ca firul este aranjat bine trebuie sa ai grija sa nu depasesti buza tamburului. In cazul in care il umpli prea mult, in lansare spirele vor iesi prea repede crescand riscul incurcarii si innodarii firului. Daca, tamburul nu este umplut suficient, atunci in aruncare va creste frecarea intre fir si buza, ceea ce va face sa pierzi din distanta. Totodata, trebuie sa tii cont ca tamburii sa fie umpluti la fel si sa stii lungimea totala a firului.

Cum se umple o mulineta cu fir
Daca ai la dispozitie doua mulinete identice, atunci cand pui fir pe prima si vrei sa obtii aceeasi lungime de fir si pe cealalta, poti numara cate rotatii de manivela au fost pana cand tamburul s-a umplut corespunzator. Stiind lungimea firului recuperat la o rotatie de manivela si inmultind aceasta valoare cu numarul de rotatii, obtii lungimea aproximativa a firului de pe tambur. De exemplu, daca mulineta recupereaza o 100 cm de fir, adica 1 metru, la o rotatie de manivela si tamburul s-a umplut dupa 200 de rotatii complete, rezulta ca pe tambur sunt aproape 200 de metri de fir.
In momentul in care pui fir pe tambur, frana trebuie sa fie stransa si firul usor tensionat. Pentru asta, ai posibilitatea de a folosi o bucata de carpa umeda prin care sa treci firul, strangand carpa cu degetele. De asemenea, pentru a evita rasucirea firului in timpul bobinarii poti pune rola de monofilament intr-un vas cu apa. Aseaza rola cu partea pe care este bobinat firul in sus si asigura-te ca ramane in aceasta pozitie pana la final. Apoi, mulineaza constant si moderat, astfel incat sa lasi sistemul de transmisie al mulinetei sa lucreze corect si sa fixeze spirele uniform. Daca umpli tamburul cu fir textil, renunta la vasul cu apa pentru ca acesta se umfla la contactul cu apa, iar cand se va usca vei constata ca fie ai pus prea mult, fie prea putin fir. Firul textil trebuie umplut pana la o distanta de 3-4 mm de buza tamburului.

Mulinete cu angrenaj wormshaft
Pentru umplerea tamburului cu fir poti lua in considerare si wormshaft-ul, un sistem sistem de transmisie care duce axul tambrului in sus si in jos cu o viteza mica, astfel incat firul sa se aseze uniform si drept, cu spirele incrucisate. Mulinetele cu angrenaj wormshaft si sistem slow oscilation asigura o umplere corecta a firului pe tambur, dar totodata favorizeaza si lansarile la distanta. Cu cat oscilatia tamburului este mai lenta, cu atat creste numarul spirelor care parasesc mulineta, iar astfel este limitata frecarea cu buza tamburului.
Nodul arbor
Pentru umplerea tamburului mulinetei este esential sa folosesti si un nod usor si rapid, care odata strans sa nu-i permita firului sa alunece de pe tambur. Nodul arbor este foarte potrivit deoarece functioneaza ca un lat si poate fi pozitionat si strans pe tambur exact in punctul in care iti doresti.
Ca se realizezi nodul arbor se face o bucla simpla peste firul principal pe care il strangi, dar nu foarte tare. apoi, se face inca o bucla simpla la capatul firului, cat mai spre capat. Se strange si aceasta bucla si se finalizeaza nodul pozitionandu-se latul pe tambur acolo unde se doreste, strangandu-se treptat, tragand de firul principal. In cazul in care este necesar, se taie firul in exces.
Cum se ingrijeste mulineta pentru pescuit la crap
Ca sa te asiguri ca mulineta pentru crap va avea viata lunga si sa limitezi gradul de uzura, trebuie sa acorzi atentie modului in care o folosesti, dar si cum o transporti, depozitezi sau intretii.
In ceea ce priveste utilizarea, trebuie sa stii ca drilul nu se face aducand pestele din mulineta, invartind manivela cu frana stransa la maxim, ci tragand din lanseta, astfel incat sa nu fie fortat inutil galetul, pick-up-ul, rotorul, axul, frana si componentele interioare ale mulinetei. De asemenea, atunci cand mulinezi, in special cand pescuiesti la distante mari si cu plumbi grei, este bine ca viteza de recuperare sa fie constanta, dar nu mare, adica sa nu invarti manivela cat de repede poti. Cand transporti si depozitezi mulineta ai grija ca frana si baitrunnerul, dupa caz, sa fie slabite, antireturul deblocat, tamburul in pozitia limita minima si manerul slabit sau chiar demontat. Totodata, ca sa protejezi mulineta de zgarieturi si socuri mecanice este indicat sa folosesti huse de mulinete de calitate.
La capitolul intretinere, curata mulineta de murdarie dupa fiecare utilizare cu o carpa moale umezita. Daca e necesar, realizeaza operatii de mentenanta sau curatare profesionala la finalul fiecarui sezon.