Cum alegi varga pentru pescuit

Pescuitul la varga ofera tuturor pescarilor o experienta unica. Am putea spune ca amintirile celor pasionati de aceasta activitate deosebita se leaga in mod special de varga sau, asa cum o stim cu totii, undita telescopica folosita pentru pescuitul clasic la pluta. Incepatori, avansati sau chiar si copii, varga are adepti de toate varstele pentru ca este cea mai simpla unelta cu care se poate prinde peste.
Ce este o varga pentru pescuit
O undita sau o varga pentru pescuit este un bat cu lungimi de la 2 pana la 9 metri, adesea telescopic, care se utilizeaza cu o linie de pescuit de o lungime similara. Cel mai des pescarii folosesc vergi de dimensiuni situate in intervalul 3-5 metri. Intrucat este telescopica, varga se va plia cu lejeritate pana la o dimensiune care este mai potrivita pentru transport. Actiunea vergilor este, in general, de tip mediu sau parabolic pentru a putea amortiza socurile in lupta cu pestele. Insa, exista si vergi cu actiune de varf – special recomandate, de pilda, pentru pescuit la oblet. Chiar daca in mod obisnuit vergile au varful gol pe interior, in comert pot fi gasite si undite cu varful plin (numit blector) sau pur si simplu se poate cumpara separat un varf plin cu care sa fie inlocuit cel deja existent.
Varga este alcatuita din mai multe tronsoane tubulare usor conice, de lungime din ce in ce mai scazuta si diametru din ce in ce mai mic, care culiseaza unele prin altele. In trecut, vergile erau construite din trestie ori bambus, insa astazi acestea sunt realizate fie din fibra de sticla, grafit, fie dintr-un compozit de noua generatie, cunoscut si sub denumirea de fibra de carbon. De multe ori fibra de sticla si cea de carbon sunt utilizate impreuna in procesul de fabricare a blancului vergilor. Grafitul, numit si fibra de carbon, este mai usor decat fibra de sticla, iar sensibilitatea sa excelenta reprezinta principalul motiv pentru care este folosit pentru vergi. Totusi, cu toate ca este extrem de puternic sub o sarcina constanta, grafitul este si fragil, asa ca un soc brusc sau o manevrare gresita ar putea provoca fracturarea blancului.
Vergile confectionate din fibra de sticla sunt mai grele si le lipseste gradul de sensibilitate pe care il au cele din carbon, dar au si preturi mult mai mici. Blancurile lor sunt realizate dintr-un mix din fibra de sticla si grafit, o combinatie ideala, preferata de multi pescari.
Cum se foloseste varga pentru pescuit
Pescuitul la varga este considerat o metoda “traditionala”, apreciata de catre toti pescarii, indiferent de nivelul acestora, in special datorita faptului ca echipamentul nu trebuie sa fie unul performant si foarte costisitor. Pescuitul cu varga este ideal pentru persoanele care doresc sa se relaxeze intr-un mod inedit intr-un colt din natura, fiind potrivit in special pentru iazuri si balti mai mici. Uneori, pescarii aleg si apele curgatoare pentru pescuitul cu undita, rauri inguste, parauri sau canale. Usurinta folosirii si preturile mai mici decat ale altor echipamente dedicate pescuitului le fac ideale pentru cei care debuteaza in acest hobby, dat totodata le transforma si intr-o optiune populara pentru pescarii tineri. Pentru a ajunge in pozitia de pescuit, linia se lanseaza catre apa printr-o miscare de biciuire sau de pendulare. Intrucat lungimea maxima a vergii, dar si a liniei de pescuit odata montata nu este variabila, vergile sunt numite popular si “fixe”.
Atasarea liniei poate fi facuta prin mai multe metode, respectiv prin intermediul inelului de sarma cu care vin dotate anumite modele de vergi, prin intermediul unui conector de plastic care se lipeste pe varf sau cu ajutorul a doua tuburi varnish. Indiferent de metoda aleasa, prima data trebuie facuta o bucla destul de mare, de 3-5 cm, la capatul firului. Apoi, bucla se trece prin inelul de sarma ori prin varnish, dupa caz. Mai departe, se trece pliorul pe care este pusa linia prin bucla respectiva. De regula, lungimea liniei cu care se pescuieste nu poate depasi lungimea vergii, ba chiar ar trebui sa fie putin mai scurta decat varga cu 10-15 cm, cu scopul de a usura manevrarea ei si a gestiona mai bine pestii capturati. Fixarea cu tuburi varnish, desi e un pic mai dificil de realizat, ramane una dintre cele mai avantajoase variante.
Cum alegi varga pentru pescuit
- Speciile de pesti vizate
- Tipul nadei folosite
- Apa pe care urmeaza sa pescuiesti (balta, rau, etc.)
- Materialul din care este confectionata varga
- Tipul varfului
- Actiunea vergii
- Cum vei pescui (de pe mal sau din barca)
- Cat de des vei folosi varga
- Ergonomia si confortul oferit de varga
- Echilibrul pe care il are varga.

Pescuit la varga pe balta
Daca pescuitul la varga se face pe o balta linistita, cea mai potrivita solutie este varga universala. Spre exemplu, un model de 6 metri, confectionat din carbon, este potrivit atat pentru pestii de dimensiuni medii si mari, cat si pentru pestii mai mici. O astfel de varga va avea o eficacitate maxima indiferent de tehnica de pescuit sau momeala folosita. De asemenea, este indicat sa alegi o varga pentru pescuit alcatuita din mai multe tronsoane tubulare. Un produs „dintr-o bucata” va fi foarte greu de transportat, se va agata de copacii de pe margine baltii, iar varful se va rupe foarte usor. Tronsoanele tubulare au o forma speciala, conica. Acestea au o lungime mai mica si un diametru mai redus pe masura ce se apropie de varf si culiseaza unele prin altele.
Pescuit la varga pe apa curgatoare
In situatia in care pestii vizati sunt de talie mare sau pescuitul la varga se face pe o apa curgatoare, cerintele vor creste in ceea ce priveste alegerea unditei potrivite. Materialul potrivit este fibra de sticla pentru ca rezista mult mai bine decat carbonul. Daca o undita universala din carbon, folosita pentru pescuitul in zone calme are o lungime de aproximativ 6 m, in cazul pescuitului pe apa curgatoare lungimea unditei poate atinge chiar si 8 sau 9 metri.
Varful unditei
In cazul in care varful caracteristic unditelor confectionate din fibra de sticla sunt pline, foarte rezistente si rigide, este indicata folosirea unui fir de dimensiuni cuprinse intre 0,25 mm – 0,30 mm. In schimb, unditele din carbon au un varf blectorizat, adica este subtire si foarte flexibil, asa ca este indicata folosirea unor fire de 0,8 mm – 0,10 mm. Exista si varfuri tubulare, acestea fiind cele mai des utilizate de catre pescari pentru ca sunt cele mai practice, ideale pentru pescuitul tuturor speciilor de pesti.
Sensibilitatea unditei
Sensibilitatea este unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o varga de pescuit. O undita buna trebuie sa te ajute sa simti pestele imediat ce musca, pentru a putea reactiona in consecinta. Sensibilitatea face referire la capacitatea vergii de a se flexa sub actiunea unei sarcini si de a elibera energia acumulata. Atunci cand vizezi pesti mici, sensibilitatea vergii va trebui sa fie sporita deoarece muscaturile acestor pesti sunt delicate si foarte greu de simtit. Vergile din carbon sunt ideale atunci cand ai nevoie de o undita cu o sensibilitate deosebita pentru ca sunt usoare si flexibile si transmit foarte rapid vibratiile in momentul in care pestele loveste carligul.
Varga din fibra de carbon poate fi cu pana la 40% mai usoara fata de cea din fibra de sticla, lucru care ii sporeste sensibilitatea. In situatia in care vorbim de durabilitate acest lucru se schimba intrucat varga de carbon nu are o rezistenta ridicata in fata uzurii, in timp ce varga din fibra de sticla poate fi utilizata chiar si cativa ani.

Cum sa ai o undita perfect echilibrata
Pentru pescuit la varga sau pescuit la pluta, asa cum mai este denumit, functionarea ireprosabila a ansamblului pluta-lest reprezinta unul dintre factorii cheie ai succesului. Dupa ce ai ales pluta, aceasta trebuie lestata astfel incat sa-i fie asigurata o pozitie cat mai corecta in apa, de regula verticala. In cazul unei plute mai scumpe si sofisticate, aceasta are pe corp repere care indica nivelul optim de scufundare si de asemenea au inscrisa greutatea plumbilor necesari pentru o lestare corecta. Pentru alte tipuri de plute, o evolutie corecta a acestora impune ca intre 80 – 90 % din volumul lor sa fie scufundat. Asadar, lestarea trebuie sa asigure ca prim obiectiv aceasta scufundare. Dezideratul se realizeaza de obicei cu alice de plumb calibrate sau foita de plumb, in ambele cazuri fixarea acestora pe fir realizandu-se prin strangerea cu clestisorul cu falci plane si nu cu zimti. Strangerea se face usor, pentru a nu rupe nailonul.
Pentru pestii rapitori care au atacuri rapide si hotarate, modul de realizare a plumbatului nu pune probleme deosebite, putand fi folosit un singur plumb, fix sau culisant, aflat la cativa centimetri de carlig. Pescuitul pestilor pasnici, mai ales daca acestia au dimensiuni reduse – obleti, rosioara, caras, platica, mreana, scobar – necesita un plumbaj special. Astfel, greutatea echilibrarii plutei nu trebuie sa fie concentrata intr-un singur punct. Acest lucru este impus de modul de hranire al acestor pesti care ciugulesc hrana inainte de a o inghiti. In aceasta situatie exista riscul ca pestele sa simta reculul unui plumb de dimensiuni mari si sa renunte la hrana. Drept urmare, se recomanda ca in apropierea carligului sa fie pus un plumb mic pentru a nu trezi suspiciuni pestelui. Rolul plumbului este de a ajuta la coborarea rapida a carligului si de a-l mentine la adancimea dorita, restul de lest necesar echilibrarii plutei fiind fixat mai sus intr-un plumbaj gradual de diverse tipuri.
Daca hranirea are loc pe fundul apei pestele va avea tendinta sa ridice botul inainte de a pleca cu hrana in gura. In acest sens, cand se pescuieste cu carligul foarte aproape de fund si plumbul este langa carlig, miscarea de ridicare a pestelui va face ca acesta sa simta plumbul si sa se sperie. In consecinta, se impune folosirea unui plumbaj gradual si a unui plumb cat mai fin langa carlig pentru a putea lansa momeala cat mai aproape de locul dorit, pe fundul apei sau la cativa centimetri distanta.
Concluzie
Varga este cel mai popular accesoriu pentru pescuitul clasic la pluta. Cunoscuta si sub numele de undita aceasta face deliciul unui pescuit traditional, fiind folosita de multe persoane atat pentru primii pesti prinsi cand incep acest hobby cat si pentru a obtine trofee importante in diferite competitii. Varga este un partener de nadejde si nu trebuie sa lipseasca din arsenalul niciunui pescar.